Omgång 13 och sista matchen innan nyår. För motståndet stod nykomlingen Finspångs AIK som slåss i botten av tabellen för att undvika nedflyttning.

Prognosen sade lite regn men när vi anländer till Finspång är det uppehåll och det skulle visa sig att att endast skulle komma ett par droppar en kort stund i andra halvlek så fullt spelbar is. Lite mindre plan och dåligt ljus att ta med i beräkningarna men inget som ändrade något i vår gameplan.

Lite förändringar i laget då Viktor Johansson och Måns Racov inte kunde delta. Linus Karlsson in som högerback och Jonathan Alm Husberg startade på topp. På bänken Algot, Melvin och Felix.

Laget:
Jakob Knutsson i mål.
Gustav Wallin libero.
Linus Karlsson och Linus Sandqvist backar.
Viktor Lindahl och Lukas Mattsson ytterhalvor.
William Liw och Jonathan Svensson defensiv mittfältare.
Filip Johansson och Filip Fransson offensiva mittfältare.
Jonathan Alm Husberg på topp.

Bänken: Anton Svensson reservmålvakt, Algot Thuresson, Melvin Mattsson och Felix Gunnarsson.

Första halvlek:

vi börjar med bollen och slår en alldeles för lång lyra det första vi gör. Vi kommer sedan ner till höger och får en hörna som vi skjuter utanför. Finspång slår en lyra som Gustav Wallin tar ner enkelt.

Jonathan Alm Husberg får sedan ett bra läge från vänster efter att ha tagit emot en diagonal lyra men avslutet går rakt på Finspångs målvakt som gör sig stor och täcker bra. Vi har sedan ett fint anfall till, pass ut vänster och avslut men en bit utanför. Filip Johansson har sedan ett skott på mål men målvakten klarar till en ny hörna för oss som även den blir resultatlös.

 

Hetsigt och straff

vi har spelat ungefär 25 minuter nu. vi skapar en del halvchanser men Finspång försvarar sig väl.

Vi får in bollen i Finspångs straffområde men de kan lyfta ut den och sekunderna efter klubba ner en av våra spelare i straffområdet, Vi reagerar på bänken då det är väldigt fult och ingen signal kommer från domarna som blåser samtidigt som vi reagerar och det blir lite hetsigt mellan de bägge lagens bänkar då Finspång tycker att vi inte på skrika. Och visst vi skriker men det är endast för att deras spelare gör något fullständigt onödigt och fult och domaren är sen i sin avblåsning, då blir det en spontan reaktion vilket Finspångs bänk inte tycker är okej trots att de själva resten av matchen reagerar på ungefär allt som händer. Men men, det är så det är ibland i stridens hetta. Det lugnar ner sig och domarna har pratat ihop sig och dömt straff till oss.

Vi testar en spelstraff men målvakten är med och räddar. Fortfarande 0-0.

Två minuter senare får hemmalaget en hörna. Skottet blir i midjehöjd och letar sig igenom muren på mållinjen och i mål. 1-0.

 

Linus Sandqvist försöker stoppa en hemmaspelare som tar sig fram utmed sargen

Två premiärskyttar

Jonathan Jonte Svensson har sedan ett avslut men även denna gången rakt på målvakten. Vi kommer sedan i ett nytt anfall, Jonte med bollen centralt spelar ut höger till Husberg som höjer klubban och skjuter och nu hinner inte målvakten med och bollen sitter i nät. 1-1. Husbergs första seriemål i Åbytröjan.

Två minuter senare är det dags för nästa premiärskytt, Algot Thuresson får bollen och trampar in på offensiv planhalva till höger och flippar på djupet till Felix Gunnarsson som tar emot och klipper till, rakt upp i första krysset. 2-1 till oss och Felix första a-lags mål.

Filip Johansson driver upp bollen, Filip var pigg hela matchen och en utav våra bästa spelare denna kväll

Lite mindre än kvarten kvar av första halvlek nu. Finspång slår ett lyft som man lycks får ner och komma till avslut på men Jakob Knutsson i mål räddar. William Liw har sedan ett avslut som räddas och Algot står för en fin aktion när han tar sig fram och avslutar, dock en bit utanför.

Mer händer inte och domaren blåser av första halvlek.

Paus, vi leder med 2-1.

 

Okej första halvlek av oss men vi måste spela lite mer varierat då vi går mycket i mitten rakt in i Finspångs säck. Lite mer varierat spel och tålamod som kommer målen att komma.

 

Andra halvlek

Finspång med avslag men vi vinner boll direkt och spelar över till vänster till Lukas Mattsson som går ner och runt och in längst med kortlinjen och kan avsluta, det ser ut som målvakten räddar och blir liggandes på bollen men den har gått i mål och det är 3-1 till oss.

Finspång testar sedan ett lyft men plockar ner bollen med hög klubba och det är vårt frislag. Tre minuter senare utökar vi till 4-1. Fin lyra av Viktor Lindahl plockas ner av Jonte som avslutar säkert.

Finspångs frislag går rätt i vår mur som är tät och står rätt

Filip Fransson har sedan ett skott men målvakten räddar. I nästa sekvens anfaller Finspång men Linus Karlsson läser spelet bra och kliver upp och bryter fint. Vi har sedan en hörna som målvakten räddar, och en ny hörna som skjuts i Finspångs rus och returen täcks.

 

Två snabba till

Vi har passerat 70 minuter nu. William Liw driver in på offensiv planhalva och sätter en grym passning till Jonte som gör klubba skridsko på sista försvararen och från nära håll sen kan slå bollen i mål. 5-1 till oss. Och bara minuten efter gör vi också 6-1 när Jonte slår en fin boll i djupled till Filip Johansson som blir fri och väntar ner målvakten och lägger bollen i mål. 6-1, 22 minuter kvar och det känns som vi har full kontroll nu.

Finspång har sedan en hörna utanför och slår en lyra som Wallin slår undan på tennis. Wallin åker sedan ut tio minuter för fasthållning och efterföljande frislag täcks till en ny hörna för hemmalaget. Bra rus och vi täcker undan.

Viktor Lindahl slår sedan en ny perfekt lyra och Jonte blir återigen fri och då är det 7-1 till oss i matchminut 78.

Algot jobbar sedan fint i defensiven med en lång åkning hem och bryter när Finspång har ett bra omställningsläge. Sekunderna senare är Algot sedan med i offensiven och får bollen på kanten och lyfter in den mot Filip Johansson som får träff på volley men någon decimeter utanför krysset, Kunde blivit ett drömmål annars.

Algot Thuresson tar sig runt Finspång längst kanten

Med fem minuter kvar av matchen har Algot ett skott rakt framifrån som målvakten får sträcka ut på för att nå, returen hamnar hos Filip J som avslutar direkt men målvakten som ligger ner gör en ny snygg räddning liggandes med benskydden.

Tiden passerar sen 90 och matchen är slut.

 

Vinst 7-1. 

 

Summering

Stabil match. Finspång är bra i första och försvarar sig väl samtidigt som vi hjälper dem genom att anfalla centralt hela tiden. I andra spelar vi mer varierat offensivt och då får vi bättre utdelning till slut och rinner ifrån ganska enkelt.

Extra roligt denna kväll att lite Lukas, Jonathan Alm Husberg, Filip J och Felix nätar. Felix med sitt första mål i a-laget.

Stabil insats av hela laget med extra beröm till ungtupparna vi nämnde ovan, Linus Karlsson som hoppar in och spelar hela matchen som back, samt till Gustav Wallin som var kapten i Viktor Johanssons frånvaro och tog sig an den rollen mycket bra genom att driva och peppa med sitt snack.

Härnäst väntar retur mot Finspång hemma i Eriksson Arena på lördag.

 

*****************

Mål Åby/Tjureda:

Jonathan Svensson 3 st, Felix Gunnarsson, Filip Johansson, Jonathan Alm Husberg och Lukas Mattsson.

Assist Åby/Tjureda:

Jonathan Svensson 2 st, Viktor Lindahl 2 st, William Liw, och Algot Thuresson.

Andra-assist Åby/Tjureda:

Filip Fransson 2 st, Linus Sandqvist 2 st, Viktor Lindahl, och Lukas Mattsson.

 

*****************

Se highlights från matchen HÄR

Läs vad Finspång skriver om matchen på sin hemsida HÄR

Läs vad SMP skriver om matchen HÄR (kan kräva inloggning)

Matchlogg hittar du HÄR,

Matchrapport hittar du HÄR

Repris av matchen via SMP hittar du HÄR, och via Bandyplay HÄR.