Anfallaren Linus Hagman, senaste två säsongerna i IFK Vänersborg, har kritat på ett 2+1 kontrakt för Åby/Tjureda IF

Linus Hagman, fostrad i Lidköpings AIK, som senaste två säsongerna spelat med IFK Vänersborg i Elitserien flyttar till Växjö och Åby/Tjureda IF.

Linus fyller 22 år i maj men har redan hunnit med dryga 50 matcher i landets högsta serie. Linus är anfallare med ett bra avslut, 34 mål de två senaste säsongerna i Vänersborg och de två säsongerna innan dess hela 65 mål för Lidköpings AIK i Allsvenskan.

Juniortiden spelade Linus i Villa/Lidköping där det blev ett SM Guld säsongen 2019-20. Linus var även med i första P21 landslagsuttagningen inför P21-VM 2022 men skadade sedan handen.

Elitseriedebut gjorde Linus borta mot Edsbyn med Villa/Lidköping 2020/21.

 

Vi tog oss en pratstund med Linus.

 

Hej Linus, Välkommen till Åby, hur är läget?

– Bra tack men lite sliten efter två juniorfinaler igår, vi är ett gäng kompisar som hyrt en lägenhet i Västerås och är här under finalhelgen.

Berätta om dig själv, vem är du?

-En snart 22-årig kille, som brinner oturligt mycket för bandyn, som älskar sin sport och gör allt för att den ska gå så bra som möjligt. Bosatt i Vänersborg med min sambo Ida men flyttar ner till Växjö så snart det blir klart med lägenhet.

-Annars en trevlig kille som är lätt och ha och göra med.

Känner du några i laget sedan innan?

-Jo men jag känner Sankan (Linus Sandqvist) lite och är väldigt bra vän med Kevin Runbom, och sen har har jag snackat lite med Jonte (Jonathan Svensson). Men man vet vilka de flesta är, man har ju mött dem i juniorbandyn och även seniorbandyn. Det verkar vara ett skönt och ungt gäng som är sugna på att lira så det ska bli riktigt kul.

Du som bandyspelare? styrkor? 

-Är väl en straffområdesspelare, bra skytt, fasta situationer, straffar och sånt där. Skjuter rätt så hårt liksom. Rätt bra spelförståelse, det är väl mina styrkor.

Du har spelat i Vänersborg i två säsonger, varav den senaste var tuff med negativt kval som ledde till degradering, hur var den säsongen för dig? Lär man sig mycket av en sådan säsong?

-Nej men man har väl gått och grubblat en del, vad var det som jag gjorde som lede till att det gick som det gick, man rannsakar sig själv väldigt mycket och tittar sig i spegeln och kände väl att man inte var där man behöver vara för att lösa de här matcherna som var i slutet.

-Nej så riktigt surt för egen del och för laget också att självförtroendet var på botten, , så det låste sig för oss, Men det är bara upp på hästen igen både för mig själv och de andra som är kvar och för deras del ta sig tillbaka till Elitserien för Vänersborg ska inte vara i Allsvenskan, det tycker jag inte.

Åby är nykomlingar i Elitserien, Vad kommer krävas för att klara nytt kontrakt vilket alltid är svårt som nykomling?

-Till att börja med sätta defensiven för många lag kommer nog köra på oss då vi är just nykomlingar och kommer från Allsvenskan där det är lägre tempo, så vi kommer nog få försvara oss mycket.

-Sen ta vara på de chanserna vi får. I vissa matcher kommer nog ha spelövertaget och i andra inte, så ja försöka hålla defensiven och göra det så svårt som möjligt för motståndarna.

Du har inte fyllt 22 år ännu men med den rutin du ändå har från spel i Elitserien, kommer du kunna bidra med den till det unga Åby-lag som du kommer till?

-Ja men det tror jag, Jag har ju som sagt varit i Vänersborg i två år och fått bra stöttning där som gjort att jag kommit vidare i min karriär och jag känner att jag är på väg uppåt.

-Det var ett självklart val att välja Åby och jag tror att jag kommer kunna bidra både på och utanför isen, och det hoppas jag att jag kommer att göra också.

Linus fortsätter:

-Vi var och tittade på matchen ni gjorde mot Kungälv och när man sitter och tittar så känns det lugnt i defensiven, man bara väntar på att de ska komma, får ut dem brett och sen kontrar man och så skapar man kanske en hörna som man trycker dit.

-Sen jädrigt kul med juniorerna som är med och bidrar så pass mycket, Lukas Mattsson bland annat var riktigt vass där mot Kungälv, han har verkligen framtiden för sig, han såg riktigt lovande ut med den unga åldern.

-Det bli riktigt kul att komma till Åby och spännande med den satsningen som föreningen gör.

 

Tack för pratstunden och  återigen, välkommen till Åby

 

***************************************

Linus Hagman
Född: 20 maj 2002, Fyller 22 i maj.
Position: Anfallare
Nr: 44
Klubbar:
Lidköpings AIK (moderklubb), Villa/Lidköping BK, Lidköpings AIK 2020/21-2021/22, IFK Vänersborg, 2022/23-2023/24, Åby/Tjureda IF 2024/25 –

Meriter: P19 SM guld 2019/20 med Villa/Lidköping, Elitseriedebut med Villa/Lidköping 2020/21 mot Edsbyn borta. 51 matcher i Elitserien (en match i Villa/Lidköping 20/21, 50 med IFK Vänersborg) 34 mål, 3 assist.

 


 

Spelare och ledare med kontrakt över kommande säsong (kontraktslängd inom parantes)

LEDARE
Johan Svensson, Huvudtränare (2024/25)

SPELARE

Linus Hagman (2025/26) – Ny från IFK Vänersborg

Kevin Runbom (2024/25) – Ny från Nässjö IF

Linus Sandqvist (2025/26)

William Liw, (2024/25)

Jonathan Svensson (2024/25)

Gustav Wallin (2024/25)

Viktor Johansson (2024/25)

Måns Racov (2024/25)

Algot Thuresson (2024/25)

Philip Lindqvist (2024/25)

 

Lämnar