Nästa nyförvärv har hämtats in från IFK Kungälv där han spelat de två senaste säsongerna. Varmt välkommen säger vi till mittfältaren Lucas Widman!

Lucas Widman är uppvuxen i Göteborg och har Surte som moderklubb. Som ung spelade Lucas fotboll, handboll, innebandy och bandy men det blev ganska tidigt tydligt vilket som var roligast och vad det var han ville satsa på.

När det blev dags för gymnasiet flyttade Lucas till Sandviken för bandygym. Där fick han en bra utbildning och perfekta träningsförhållanden med några av världens bästa bandyspelare. Det blev tre säsonger i Sandviken och strax över hundra matcher för Lucas i Elitserien, ibland med mer speltid och ibland med mindre. Att konkurrera om en plats på mittfältet med spelare som Daniel Mossberg, Daniel Berlin och Dennis Henriksen gjorde att det var en utmaning att få den speltid Lucas kände att han behövde för att ta nästa steg och det ledde till att han inför säsongen 2022/23 valde att flytta hem till Göteborg och skriva på för satsande IFK Kungälv i Allsvenskan.

Under de två säsongerna i Kungälv svarade Lucas för 25 mål och 34 assist på 41 matcher i Allsvenskan.

Lucas beskriver sig själv som en en ganska jämn, komplett spelare med bra spelförståelse och teknik. Han vill ha mycket boll och vara med och driva spelet och är duktig på att värdera lägena, när man bör gå och när man bör vända hem.

Lucas kommer tillsammans med sin sambo Ellen flytta ner till Växjö i slutet av sommaren. Vid sidan om bandyn har Lucas jobbat som snickare men nu blir det att testa nytt jobb. Även Ellen ser fram emot att flytta till Växjö  och prova något nytt och ska förmodligen börja plugga och då passar ju Växjö utmärkt.

Kontraktet som är tecknat gäller för kommande två säsonger och det ska bli mycket intressant att se Lucas i Åbys tröja nr 29 kommande säsonger.

 

Vi ringde upp Lucas och tog oss ett snack.

 

Hej Lucas, Välkommen till Åby, hur är läget?

-Hej, tack så mycket, det känns bra.

 

Berätta om dig själv, vem är du?

-Jag är 23 år, från Göteborg från början. Började min bandykarriär i Surte innan det blev Kungälv. Jobbar som snickare men ska byta jobb nu för att jag känner att det är tufft att kombinera med bandyn rent fysiskt och så. Så det ska bli spännande att prova något nytt där.

 

Hur kommer det sig att valet föll på Åby inför kommande säsong?

-Först och främst vill jag spela i Elitserien, Sen har jag ju mött Åby nu med Kungälv i två säsonger och de är ett spännande ungt lag som har framtiden framför sig med många unga duktiga spelare som vill framåt och det är där jag själv befinner mig också.

-Många som tänker och spelar bandy på samma sätt som jag själv gör och även det jag fick höra av Johan och Frank, så som de beskrev det hur de vill spela och använda mig, det är precis så som jag tänkt det också.

-Det ska bli häftigt att hoppa på den här resan och göra oss till ett etablerat Elitserielag. Vi har allt att vinna nu framåt så det ska bli kul.

 

Hur har de två senaste säsongerna varit i Kungälv, det var ett tufft slut för er denna säsongen med missad serievinst i sista omgången och även missat kval.

-Nej men det är klart det varit tufft, men det har varit två lärorika år helt klart, där jag fått en stor roll på seniornivå, Första året så tog det lite tid innan jag kom in i det de spelade helt annorlunda än spelet jag kom ifrån i Sandviken, samt att jag hade lite problem med en ljumske också så jag kunde inte göra mig själv rättvisa riktigt.

-Men andra året var bra, väldigt lärorikt, sen självklart var slutet tufft och det är väl först nu, senaste veckan man har börjat gå vidare för det var inte en rolig avslutning för oss.

 

Du gick bandygym i Sandviken och har spelat över 100 matcher med SAIK i Elitserien, Vilka erfarenheter från det har du med dig nu när det blir spel i Elitserien igen.

-En fördel att ha varit där och sett vad som krävs, med de spelarna jag spelade med där, sett hur de tar sig an uppgifterna och matcherna och så. Jag har ändå spelat många tuffa matcher och vet vad som krävs, Så jag är ändå lite förberedd på det även om det kommer bli tufft så klart.

 

Du är skicklig med boll och vill vara med och driva spelet

-Jo men absolut, det gäller att jag visar framfötterna och visar att jag förtjänar det så finns alla möjligheter för mig att ta den rollen.

-Man vill gå på is nästa veckan nu och komma igång. Det ska bli jäkligt roligt det här.

 

Tack för pratstunden Lucas!

 

***************************************

Lucas Widman
Född: 16 augusti 2000, Fyller 24 år i augusti..
Position: Mittfältare
Nr: 29
Klubbar:
Surte BK (moderklubb), IFK Kungälv, Sandvikens AIK 2017/18-2021/22, (Peace & Love City 2018/19 , utlånad ett par matcher från SAIK), IFK Kungälv, 2022/23-2023/24, Åby/Tjureda IF 2024/25 –

Meriter: U19 VM-silver  2018, 2 st P15 landskamper, Elitseriedebut 2017/18 med Sandvikens AIK, 101 matcher i Elitserien med Sandvikens AIK där det blev 38 mål och 12 assist.

 


 

Spelare och ledare med kontrakt över kommande säsong (kontraktslängd inom parantes)

LEDARE
Johan Svensson, Huvudtränare (2024/25)

 

SPELARE

Lucas Widman (2025/26) – Ny från IFK Kungälv

Linus Hagman (2025/26) – Ny från IFK Vänersborg

Kevin Runbom (2024/25) – Ny från Nässjö IF

Linus Sandqvist (2025/26)

William Liw, (2024/25)

Jonathan Svensson (2024/25)

Gustav Wallin (2024/25)

Viktor Johansson (2024/25)

Måns Racov (2024/25)

Algot Thuresson (2024/25)

Philip Lindqvist (2024/25)

 

Lämnar