Lukas Mattson, som redan tränat och spelat med A-laget ett par säsonger, har nu skrivit  på sitt första A-lags kontrakt.

Lukas är en egen produkt som gjorde sin A-lags debut redan säsongen 2021/22 då det blev en match i Allsvenskan samt sex kvalmatcher till Elitserien. Säsongen därpå, 2022/23 tog Lukas stora kliv i sin utveckling och fick således mer och mer speltid.

I vintras flyttades Lukas sedan ner på en ytterhalvs-position och tog sig an den uppgiften med bravur. Trots sin unga ålder spelar Lukas med ett otroligt lugnt och gör det alltid enkelt för sig själv och sina lagkamrater.

Och nu när det är dags att fylla 18 år under kommande säsong så kunde det inte passa bättre än att skriva sitt första kontrakt som gäller för de kommande två säsongerna.

 

Vi tog en pratstund med Lukas

Berätta gärna lite mer om dig själv, vem är Lukas Mattsson?

Jag är 17 år och bor utanför Växjö i Tveta. Till hösten ska jag börja tvåan på gymnasiet där jag går byggprogrammet. Jag har spelat bandy hela livet men även fotboll och hockey. Fotboll spelade jag fram tills för fyra år sedan och hockeyn två år sedan. Vid sidan av skolan och bandyn tycker jag det är roligt att vara med kompisar.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Vilka är dina främsta styrkor?

Jag skulle säga att jag är en hyfsat bra skridskoåkare och att jag kan spela på flera positioner. En allroundspelare som kan bidra i både det offensiva och defensiva spelet på planen.

Vilka delar i ditt spel ser du utvecklingsmöjligheter kring på sikt?

Egentligen det mesta, men några utvecklingsmöjligheter ligger i att ta lite snabbare beslut i situationer och att bli mer mogen i spelet.

Åby/Tjureda är din moderklubb som du representerat hittills under din karriär, och du har nu skrivit på ett A-lags kontrakt. Vad är de främsta faktorerna till att du väljer att fortsätta vidare för klubben fast nu på högre nivå?

Jag tycker att både laget och våra tränare som vi har är väldigt bra. Det finns också väldigt bra möjligheter till att utvecklas i Åby/Tjureda! … Sedan ska jag gå klart gymnasiet också!

Hur är din känsla inför den kommande säsongen, numera i elitserien?

Det är en väldigt god känsla! Jag tycker att vi har ett bra lag som är ”med” och som ska slåss om att hålla sig kvar, vilket jag tror vi har goda chanser till. Framförallt denna gången när vi gått upp igen!

Vad är din känsla just nu med laget och spelartruppen?

Också där en jättebra känsla. Förra året var vi ett mycket ungt lag, nu har vi några fler nya spelare som kommer in och kommer att bidra med mycket rutin. Det är ett roligt och bra gäng, både på planen och utanför.

Vilken bortamatch ser du helst fram emot?

Vetlanda på annandagen! Den är ju otrolig. Det är någonting man har velat spela för Åby och att nu förhoppningsvis ha chansen… Jag hoppas vi kan göra det ännu bättre nu än sist!

Ni har just gått på ett sommaruppehåll och tränar vidare på egen hand. Har du några semesterplaner under uppehållet?

Jag kommer att sommarjobba denna veckan ut, sedan tar jag sommarlov. Jag kommer att åka lite till Öland och har en resa inbokad till Mallorca, men mest vara hemma och njuta. Och träna såklart!

Vi tackar Lukas för pratstunden och önskar en trevlig semester!

Kommentar från tränare Johan Svensson:

Lukas är en av våra stora talanger som tog stora kliv förra säsongen i allsvenskan. Det jag hittills sett av Lukas på försäsongen är bara positiva vibbar, då han fortsätter att utvecklas både i styrka och uthållighet!”


 

Lukas Mattsson
Född: 10 februari 2007, 17 år.
Position: Ytterhalv
Nr: 88
Klubbar:
Åby/Tjureda IF (moderklubb),
Meriter:
Allsvensk debut säsongen 2021/22 som 15-åring, 51 tävlingsmatcher i Åbys A-lag, fem mål och fem assist, P17 VM-silver 2024, Årets pojkspelare i Småland 2023/24.


 

I och med Lukas påskrift så är nu truppen spikad. 18 man (16 utespelare samt två målvakter).

Tre spelare har lämnat, Viktor Lindahl till Vetlanda BK, Linus Karlsson samt Filip Fransson som lägger skridskorna på hyllan. Vi säger stort tack till er tre för era år i Åby.

Sex nya spelare har anslutit, Jesper Jonsson är tillbaka i moderklubben, och sen har vi Kevin Runbom, Linus Hagman Lucas Widman, Oskar Lundgren och Viktor Hulthammar. Varmt välkomna grabbar!

Om lite drygt två månader ligger isen i Eriksson Arena och redan andra veckan i september kommer Svenska Mästarna Villa/Lidköping på besök för match i Svenska Cupen.


 

Spelare och ledare med kontrakt över kommande säsong (kontraktslängd inom parantes)

LEDARE

Johan Svensson, Huvudtränare (2024/25)

Christian Boman, Assisterande tränare (2024/25)

 

SPELARE

Lukas Mattsson (2025/26)

Jesper Jonsson (2024/25)

Jakob Knutsson (2024/25)

Anton Svensson (2025/26)

Jonathan Alm Husberg (2024/25)

Filip Johansson (2024/25)

Oskar Lundgren (2026/27) – Ny från Frillesås BK

Viktor Hulthammar (2025/26) – Ny från IFK Motala

Lucas Widman (2025/26) – Ny från IFK Kungälv

Linus Hagman (2025/26) – Ny från IFK Vänersborg

Kevin Runbom (2024/25) – Ny från Nässjö IF

Linus Sandqvist (2025/26)

William Liw, (2024/25)

Jonathan Svensson (2024/25)

Gustav Wallin (2024/25)

Viktor Johansson (2024/25)

Måns Racov (2024/25)

Algot Thuresson (2024/25)

 

Lämnar

Viktor Lindahl – Vetlanda BK

Linus Karlsson – Ny klubb oklar

Filip Fransson – Slutar